Nemzetközi IT biztonsági sajtószemle
Nemzetközi
IT biztonsági sajtószemle
Címkefelhő
Pentagon tiltás mobiltelefónia kripto pénztárca Cobham iCloud Chrome Apple ID Cisco Polar Flow bírság Roskomnadzor Pegasus ProtonMail PGP Wi-Fi Alliance MI átláthatósági jelentés kockázat DoD törvény APT28 stratégia Lazarus Group Sunway TaihuLight Ticketmaster kibervédelem szabályozás MikroTik tiltakozás
 május 15. 13:39

A BT vállalatcsoport együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az Európai Rendőrségi Hivatallal, miszerint információt cserélnek egymás között a főbb kiber fenyegetésekről és támadásokról.

Bővebben

A BT vállalatcsoport együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az Európai Rendőrségi Hivatallal, miszerint információt cserélnek egymás között a főbb kiberfenyegetésekről és támadásokról. Kevin Brown, a BT Security Threat Intelligence alelnökének nyilatkozata szerint nem ez az egyetlen bűnüldöző szervezet, akikkel közreműködnek, emellett idén – telekommunikációs cégként a világon elsőként – a Malware Information Sharing Platform (MISP) nevű, ingyenes online portálon is információmegosztásba kezdtek.

www.europol.europa.eu
Kevesebb
Hasonló hírek
 június 18. 08:40

Az Európai Rendőrségi Hivatal nemzetközi összefogással nyolc embert tartóztatott le, akik a hírhedt Rex Mundi („A világ királya”) nevű hacker csoporthoz tartoztak.

Bővebben

Az Európai Rendőrségi Hivatal nemzetközi összefogással nyolc embert tartóztatott le, akik a hírhedt Rex Mundi („A világ királya”) nevű hacker csoporthoz tartoztak. A csoport legalább 2012 óta volt aktív, munkamódszerük pedig a vállalatok informatikai magánhálózatába történő betörések során szenzitív információk zsákmányul ejtése volt. Ezt az áldozattal való kapcsolatfelvétel követte, amelynek során igyekeztek váltságdíjat kikényszeríteni annak fejében, hogy az adatokat nem hozzák nyilvánosságra. Esetenként egy magasabb összegért a biztonsági rést is felfedték, amin keresztül a betörést megvalósították. A csoport azonban az utóbbi években – hála a bűnüldöző hatóságok intenzív letartóztatásainak – már egyre kevesebb támadást intézett. A vesztüket jelentő esetre végül 2017 júniusában került sor, melynek során egy brit vállalatot támadtak meg, és zsaroltak a szokásos módon, ezúttal viszont jóval magasabb összegért. A cég vezetése a követelt 580 000 euró kifizetése helyett értesítette a hatóságokat, akik a nyomozás során öt francia állampolgár mellett a csoport vezetőjét is letartóztatták, aki beismerő vallomást is tett.

(www.bleepingcomputer.com)
Kevesebb
 június 14. 09:10

A Kaspersky Lab jelezte, hogy tiltakozásul egy, az Európai Parlament 2018. június 13-ai plenáris ülésén elfogadott dokumentummal szemben, bizonytalan időre megszakítják az Európai Rendőrségi Hivatallal történő kooperációt.

Bővebben

A Kaspersky Lab jelezte, hogy egy, az Európai Parlament 2018. június 13-ai plenáris ülésén elfogadott dokumentummal szembeni tiltakozásul bizonytalan időre megszakítják az Európai Rendőrségi Hivatallal történő kooperációt, és abban a NoMoreRansom projektben történő további részvételt, amelynek megalapításában is részt vettek. A szóban forgó tanácsadói dokumentumban ugyanis – amely átfogó felülvizsgálatot javasol az uniós intézmények teljes számítógépes infrastruktúráik vonatkozásában – káros szoftverekre hozott példaként név szerint említik a Kaspersky Lab-ot. A tény, hogy egy Európai Uniós hivatalos okiratban köztudomásúlag rosszindulatúként hivatkoznak a cégre, annak ellenére komoly presztízsveszteséget jelent az orosz vállalatnak, hogy a dokumentum önmagában nem bír kötelező erővel.

(www.bleepingcomputer.com)
Kevesebb
 május 30. 09:25

Mintegy 28 országból érkeztek delegáltak különböző bűnüldöző szervektől az Europol hágai főhadiszállására, hogy a sötét weben zajló bűnözéssel kapcsolatban tapasztalatot cseréljenek, és a közös fellépés lehetőségeit egyeztessék.

Bővebben

Mintegy 28 országból érkeztek delegáltak különböző bűnüldöző szervektől az Europol hágai főhadiszállására, hogy a sötét weben zajló bűnözéssel kapcsolatban tapasztalatot cseréljenek, és a közös fellépés lehetőségeit egyeztessék. A konferenciához csatlakozott az Európai Unió nemzetközi igazságszolgáltatási együttműködést koordináló EUROJUST, az Interpol, a Kábítószer és a Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA), valamint az Európai Bizottság is képviseltette magát. Az utóbbi években több sikeres művelet is zajlott a sötét webes piacterek ellen, így került sor tavaly az Alphabay és a Hansa lekapcsolására is. Ezek nyomán az ügyletek volumenében csökkenés volt tapasztalható, sőt, egyes kereskedők teljes mértékben el is hagyták ezt a platformot. Az Europol eddig is vezető szerepet töltött be ebben a harcban, azonban most egy dedikált csoportot is létrehoztak a még inkább koordinált tevékenységhez.

(www.europol.europa.eu)
Kevesebb