Nemzetközi IT biztonsági sajtószemle
Nemzetközi
IT biztonsági sajtószemle
Címkefelhő
Steam adatgyűjtés Facebook EUROPOL Polar Flow WordPress mobiltelefónia pénzintézetek iOS navigációs rendszerek tiltakozás Zcash EFF spam katonai adatok hírszerzés tanulmány keresőmotor Izrael Észtország kiberbiztonság irányelv USA titkosítás Telegram FastBooking törvényjavaslat helyadatok Cloudflare Telefonica
 május 10. 09:00

Az ElcomSoft az Apple eszközök egy lehetséges új funkciójáról számolt be, amely a közlemény szerint az iOS legújabb, még fejlesztés alatt álló verziójában lesz elérhető.

Bővebben

Az ElcomSoft az Apple eszközök egy lehetséges új funkciójáról számolt be, amely az iOS legújabb, még fejlesztés alatt álló verziójában lesz elérhető. Ez az ún. „USB Restricted Mode”, ami a közlemény szerint letiltaná az adatátvitelt az USB porton keresztül, amennyiben a készülék 7 napon át nem kerül feloldásra, megnehezítve ezzel például a bűnüldöző hatóságok munkáját. Az akkumulátor töltését ez a biztonsági funkció nem befolyásolná és amint feloldásra kerül az eszköz, az USB korlátozott mód automatikusan kikapcsolna. Egy későbbi helyreigazítás szerint azonban az információ nem megbízható forrásból származott és az iOS 11.4 béta verzióban ez a funkció jelenleg nincs jelen, a félreértésre az adhatott okot, hogy az aktuális 11.3-as iOS verzió egy korábbi fejlesztői változata még valóban tartalmazta azt.

(www.cyberscoop.com)
Kevesebb
Hasonló hírek
 Tegnap, 16:16

Az Apple még az év elején jelentette be, hogy a kínai Apple ügyfelek iCloud-os adatai ─ beleértve az e-mail és SMS üzeneteket is ─ jogszabályi kötelezettségek miatt egy kínai adatközpontban kerülnek eltárolásra, amelyről most kiderült, hogy a kínai állam tulajdonában lévő telekommunikációs cég (China Telecom) kezelésében áll majd.

Bővebben

Az Apple még az év elején jelentette be, hogy a kínai Apple ügyfelek iCloud-os adatai ─ beleértve az e-mail és SMS üzeneteket is ─ jogszabályi kötelezettségek miatt egy kínai adatközpontban kerülnek eltárolásra, amelyről most kiderült, hogy a kínai állam tulajdonában lévő telekommunikációs cég (China Telecom) kezelésében áll majd. Ismert továbbá, hogy az adatokhoz hozzáférést biztosító titkosító kulcsok is áthelyezésre kerülnek az Egyesült Államokból Kínába, így a kínai hatóságoknak már nem kell az amerikai szervekhez fordulniuk az adatigénylésekkel kapcsolatban. A TechCrunch információi szerint ugyanakkor a kínai felhasználók az iCloud fiókjukhoz megadhatnak Kínán kívül másik országot is, ezzel kapcsolatban azonban jelenleg több kérdés sem tisztázott, például az sem, hogy az adataik átmozgatásra kerülnek-e a régi helyről, vagy egyszerűen törlik azokat.

(www.techcrunch.com)
Kevesebb
 június 19. 08:52

Az Apple bejelentése szerint az iOS új (12-es) verziója automatikusan továbbítani fogja a 911-es hívóközpontokhoz beérkezett sürgősségi hívások helyadatait az Egyesült Államokban.

Bővebben

Az Apple bejelentése szerint az iOS új (12-es) verziója automatikusan továbbítani fogja a 911-es hívóközpontokhoz beérkezett sürgősségi hívások helyadatait az Egyesült Államokban. Ehhez a cég két technológiát alkalmaz, az egyik a saját fejlesztésű HELO (Hybridized Emergency Location), ami a mobiltelefon-átjátszó tornyok, a GPS és a Wi-Fi hozzáférési pontok segítségével beméri a készülékek körülbelüli helyzetét, a másik pedig a RapidSOS által fejlesztett internet alapú protokoll, ami gyorsan és biztonságosan osztja meg a HELO adatokat. Az Apple új funkciója az FCC szabályok szerint készül, ami előírja, hogy a mobilszolgáltatóknak 2021-re képesnek kell lenniük az idő 80%-ban, 50 méteren belüli pontossággal bemérni a 911-hez beérkező hívásokat, mivel a mérések szerint a hívások többsége (80%-a) mobilkészülékről érkezik.

(www.bleepingcomputer.com)
Kevesebb
 június 14. 09:05

A Reuters információi szerint az Apple változtatásokat vezet be az iOS új kiadásában, hogy elejét vegye annak a metódusnak, amely alapjául szolgál a bűnüldöző hatóságok között igencsak népszerű jelenlegi törő eszközök működnek.

Bővebben

A Reuters információi szerint az Apple változtatásokat vezet be az iOS új kiadásában, hogy hatástalanítsák azt a legutóbbi módszert, amellyel jelenleg az Apple készülékeihez hozzáférést biztosító — a bűnüldöző hatóságok között egyre népszerűbb — eszközök működnek. Az iOS-ben tervezett módosítás meg fogja szüntetni az USB porton keresztül történő kommunikációt, amennyiben a telefont 1 órája nem oldották fel. Ismert ugyanis, hogy a vezető forensic vállalatok – mint a GrayShift és a Cellebrite – eszközei ezen keresztül csatlakoznak, hogy megkerüljék a jelszó próbálgatás limitálását. Kutatók szerint azzal, hogy az érdekelt félnek maximum 1 órája lesz arra, hogy megkezdje a telefon feltörését, a hozzáférések körülbelül 90%-át meg fogják tudni akadályozni. A cég képviselői kiemelték, hogy a biztonsági változtatást nem a hatóságok munkájának akadályozása végett szándékozzák bevezetni, hanem a bűnözők elleni védelem gyanánt.

(www.reuters.com)
Kevesebb
 június 12. 11:08

Az Apple frissítette az alkalmazások App Store-ban való közzétételére vonatkozó irányelveit, aminek értelmében száműzik azon iOS és Mac alkalmazásokat, amik kriptobányászatra használják a felhasználók eszközeit.

Bővebben

Az Apple frissítette az alkalmazások App Store-ban való közzétételére vonatkozó irányelveit, aminek értelmében száműzik azon iOS és Mac alkalmazásokat, amik kriptobányászatra használják a felhasználók eszközeit, mivel ezek csökkentik a készülékek élettartamát. A tilalom csak a kifejezetten bányászási céllal készült alkalmazásokra vonatkozik, más kriptovalutákkal kapcsolatos funkciók – mint például azok kereskedelemét támogató szoftverek – továbbra is elérhetők lesznek az App Store-ban. Az Apple hivatalos áruházára vonatkozó irányelvek közül két szakasz került módosításra, a hardver kompatibilitásra és a kriptovalutákra vonatkozó részek.

(www.bleepingcomputer.com)
Kevesebb
 június 04. 08:37

Az Apple váratlanul elérhetővé tette a Telegram frissített verzióját, egy nappal azt követően, hogy Pavel Durov, a Telegram vezetője közölte, a tech óriás – vélhetően az orosz hatóságok nyomására – április óta visszatartja a chat alkalmazás javítását.

Bővebben

Az Apple váratlanul elérhetővé tette a Telegram frissített verzióját, egy nappal azt követően, hogy Pavel Durov, a Telegram vezetője közölte, a tech óriás – vélhetően az orosz hatóságok nyomására – április óta visszatartja a chat alkalmazás javítását. Ennek hiányában azonban több funkció sem működik megfelelően a legutóbbi iOS verión (11.4), és ez az új európai adatvédelmi rendeletnek való megfelelést is hátráltatja. Az esettel kapcsolatban az Apple nem közölt információkat, Durov egy Twitter postban köszönte meg a frissítést.

(www.reuters.com)
Kevesebb
 május 29. 11:06

A Roskomnadzor szeretné elérni, hogy a cég blokkolja a felhasználók részére küldött Telegramos push értesítéseket Oroszországban.

Bővebben

A Roskomnadzor szeretné elérni, hogy a cég blokkolja a felhasználók részére küldött Telegramos push értesítéseket, valamint az alkalmazás letöltését Oroszországban. A szerv vezetője, Alexander Zharov nyilatkozata szerint a tech óriás egy hónap haladékot kapott mindehhez. A médiafelügyelet korábban jelezte, már a Google-lel is megbeszéléseket folytatnak a tiltásról.

(www.securityweek.com)
Kevesebb
 május 28. 10:32

Az Apple múlt héten tette közzé legújabb - a tavalyi év második felére vonatkozó - átláthatósági jelentését, mely szerint folyamatosan nő a kormányzatoktól érkező visszavonási kérelmek száma.

Bővebben

Az Apple múlt héten tette közzé legújabb – a 2017 második felére vonatkozó – átláthatósági jelentését, mely szerint folyamatosan nő a kormányzatoktól érkező olyan kérelmek száma, amelyek az alkalmazások App Store-ból való eltávolítására irányulnak. Ennek kapcsán a cég bejelentette, hogy a jövőben ezekről részletes információkat fog közölni átláthatósági jelentéseiben, így a konkrét kérelmező kormányon kívül az is kiderül majd, hogy a cég eleget tett-e a kéréseknek vagy sem. Arról még nem esett szó, hogy az érintett alkalmazások is megnevezésre kerülnek-e, azonban a jelentésekben már szerepelni fog, hogy a kormányok „a jogi és/vagy politikai előírások állítólagos megsértésére” hivatkozva kérelmezik az alkalmazások eltávolítását. A cég július 1-től kezdi nyomon követni a kormányzati kérelmekkel kapcsolatos részleteket, melyek először 2019-ben kerülnek publikálásra.

(www.techcrunch.com)
Kevesebb
 május 25. 10:58

Az Apple a GDPR érvénybelépése okán létrehozott egy adatvédelmi portált, ahol a felhasználók kérelmezhetik az Apple ID azonosítójukhoz, és iCloud fiókjukhoz tartozó összes rájuk vonatkozóan eltárolt adat másolatát.

Bővebben

Az Apple a GDPR érvénybelépése okán létrehozott egy adatvédelmi portált, ahol a felhasználók kérelmezhetik az Apple ID azonosítójukhoz, és iCloud fiókjukhoz tartozó összes rájuk vonatkozóan eltárolt adat másolatát, pontosíthatják személyes adataikat, illetve deaktiválhatják, vagy törölhetik a fiókjukat. Egyelőre még csak európai uniós állampolgárok, valamint izlandi, liechtensteini, norvég, és svájci ügyfelek számára érhető el az oldal, a világ többi régiójában élők számára a következő hónapok során nyílik majd erre lehetőség. A cég szerint azok az adatok, amik ily módon nem lesznek hozzáférhetőek, vagy nem alkalmasak személyazonosításra, vagy nem köthetők a felhasználó Apple-fiókjához, egyes adatokhoz pedig az Apple sem fér hozzá a végponti titkosítás miatt. A másolatok az igényléstől számítva egy héten belül lesznek elérhetőek, összesen két hétig, ez idő után automatikusan törlésre kerülnek.

(www.helpnetsecurity.com)
Kevesebb