Nemzetközi IT biztonsági sajtószemle
Nemzetközi
IT biztonsági sajtószemle
Címkefelhő
Irán SI-LAB CCTI kiberhadviselés ASD FSB Dubsmash breakout speed zsarolóvírus Cobalt Strike Huawei Windows 10 DARPA Guri Dragos RAPEX képkereső GitHub Nest Secure Firefox HTTPS DNS airOS Windows kibertámadás gyakorlat mobil Oroszország Csehország VPN
 2018. október 01. 10:21

Az észt rendőrség 152 millió euróra perli a Gemaltót, amiért tavaly vissza kellett vonni az észt elektronikus személyigazolványokat egy biztonsági hiba miatt.

Bővebben

Az észt rendőrség 152 millió euróra perli a Gemaltót, amiért tavaly vissza kellett vonni az észt elektronikus személyigazolványokat egy biztonsági hiba miatt. Az észt Rendőrség és Határőrség (PPA) közleményben tudatta, hogy a Gemalto ugyan elkészítette az igazolványokhoz tartozó egyedi privát kulcsokat, ám a szerződésben vállaltakkal ellentétben elmulasztotta azokat beágyazni a kártyákon lévő chipbe, ami sérülékennyé tette a rendszert külső kibertámadásokkal szemben. Az észt kormányzat 2002 óta állt a céggel ─ és jogelődjével ─ szerződésben, ám a tavalyi történések után inkább a francia Idemiával állapodott meg. A Gamelto a Reuters megkeresésére a cikk publikálásáig nem reagált.

(www.reuters.com)
Kevesebb
Hasonló hírek
 január 08. 14:34

Észtország biztonsági és védelmi kérdések terén vezető think tank szervezete, az International Centre for Defence and Security (ICDS) összehasonlító tanulmányt készített öt európai nemzet ─ jelesül Észtország, Finnország, Németország, Hollandia és Norvégia ─ kiberparancsnokságának képességeiről.

Bővebben

Észtország biztonsági és védelmi kérdések terén vezető agytröszt (think tank) szervezete, az International Centre for Defence and Security (ICDS) összehasonlító tanulmányt készített öt európai nemzet ─ jelesül Észtország, Finnország, Németország, Hollandia és Norvégia ─ kiberparancsnokságának képességeiről, amely az első nyilvánosan elérhető kiadvány ebben a témában. Az anyag több szempontból vizsgálja a szerveket, többek között a stratégiai iránymutatások, a szervezeti felépítés, vagy például a parancsnoki lánc függvényében. A második rész elemzéseket tartalmaz minden egyes szervezeti felépítés tekintetében, számba véve az adott modell előnyeit és hátrányait, az utolsó szekció pedig szabályozási javaslatokat fogalmaz meg. 

(icds.ee)
Kevesebb
 2018. július 09. 16:10

A 2017-es év több kihívást is tartogatott Észtország számára, több millió felhasználói azonosító szivárgott ki, és az észt digitális állam is súlyos csapást szenvedett el az elektronikus személyi igazolványokkal kapcsolatos sérülékenységek miatt.

Bővebben

A 2017-es év sok kihívást tartogatott Észtország számára, például több millió felhasználói azonosító szivárgott ki, és az észt digitális állam is súlyos csapást szenvedett el az elektronikus személyi igazolványokkal kapcsolatos sérülékenységek miatt. Az elmúlt évben a hatóságok mintegy 11 000 kiberbiztonsági incidenst rögzítettek, ami harmadával több, mint az előző évi. A regisztrált esetek közül 122 biztonsági esemény volt létfontosságú rendszerekkel kapcsolatos, ám ez még mindig kevesebb, mint az elmúlt három évben bármikor. Összességében elmondható, hogy az azonosított kiberincidensek száma évről évre növekszik Észtországban, amely azonban több tényező eredménye. Az okok között említhető, hogy a bűnözők egyre inkább kihasználják a „digitális életstílust”, emiatt egyre több a támadás, ezzel párhuzamosan a detektáló képesség is sokat fejlődött az országban, több vizsgálat pedig több találatot eredményez. Mindezek mellett azonban fontos kiemelni azt is, hogy a cégek egyre biztonságtudatosabbak, és egyre több anomáliát jelentenek. 

(www.ria.ee)
Kevesebb