Nemzetközi IT biztonsági sajtószemle
Nemzetközi
IT biztonsági sajtószemle
Címkefelhő
Fotolog NICT Oroszország dezinformáció adathalászat ICS biometrikus azonosítás ipari kémkedés Zero-knowledge proof Európai Unió LibreOffice protokoll Instagram ENSZ választások Resecurity névfeloldás Cloudflare DDoS európai parlamenti választások iOS iCloud CheckPoint stratégia brute force OceanLotus DNS The Information kibertámadás szavazórendszer
 2018. március 19. 09:03

A Firefox és a Thunderbird szoftverek már kilenc éve lehetőséget biztosítanak egy titkosítási kulcs (ún. „mesterjelszó”) beállítására, amivel minden a böngészőben, vagy a levelező kliensben tárolt jelszó titkosítható.

Bővebben

A Firefox és a Thunderbird szoftverek már kilenc éve lehetőséget biztosítanak egy titkosítási kulcs (ún. „mesterjelszó”) beállítására, amivel minden a böngészőben, vagy a levelező kliensben tárolt jelszó titkosítható. Bevezetésekor a biztonsági kutatók üdvözölték a funkciót, hiszen a korábbi metódushoz – a pusztán szabad szövegként tárolt jelszavakhoz – képest ez jelentős előrelépést jelentett. Wladimir Palant, egy népszerű böngésző kiegészítő (AdBlock Plus) fejlesztője mindazonáltal felfedezte, hogy a mesterjelszó titkosításához olyan algoritmust  (SHA-1) alkalmaznak, ami nem biztosít kellő védelmet a próbálgatáson alapuló (brute force) jelszótörő támadásokkal szemben. A probléma alapvetően abból ered, hogy az eljárás során a titkosítást végző függvény csupán egyetlen alkalommal fut le, ami már az iparági gyakorlattal (minimum tízezerszeres iteráció) összevetve is rendkívül alacsony szám, de különösen szembeötlő a különbség a jelszószéfek (pl.: LastPass) által alkalmazott százezerszeres ismétlési rátához képest. Ráadásul nem ez volt az első alkalom, hogy a Mozilla figyelmét felhívták a hiányosságra – ugyanis a funkció bevezetésekor ezzel Justin Dolske már megkereste a céget – mégsem történt változás.

(www.bleepingcomputer.com)
Kevesebb
 január 23. 12:30

A Let's Encrypt bejelentette, hogy 2019. február 13-tól megszűnteti a TLS-SNI-01 domain validációs metódus támogatását, annak tavaly januárban felfedezett komoly sérülékenysége miatt.

Bővebben

A Let's Encrypt közleményben tudatta, hogy 2019. február 13-tól megszűnteti a TLS-SNI-01 domain validációs eljárás támogatását, annak tavaly januárban felfedezett komoly sérülékenysége miatt, amely a támadók számára lehetővé teszi, hogy felhasználhassák a támadott website HTTPS tanúsítványait. A cég közleménye szerint ügyfeleik többsége már a javasolt alternatívákat használja (DNS-01, HTTP-01), azonban feltételezik, hogy még előfordulhatnak olyanok, akik nem tértek át ezekre  elük igyekeznek közvetlenül is felvenni a kapcsolatot. 

(theregister.co.uk)
Kevesebb
 2018. augusztus 08. 10:22

A Let's Encrypt bejelentette, hogy tanúsítványaikat immáron direkt módon elfogadja az összes nagy gyökértanúsító (root) szervezet, mint a Microsoft, a Google, az Apple, a Mozilla, az Oracle, és a Blackberry.

Bővebben

A Let's Encrypt bejelentette, hogy tanúsítványaikat immáron direkt módon elfogadja az összes nagy gyökértanúsító (root) szervezet, mint a Microsoft, a Google, az Apple, a Mozilla, az Oracle, és a Blackberry, ezeken keresztül pedig a nagyobb böngészők és operációs rendszerek is. A korábbi köztes elem, az IdenTrust kiiktatásra került, mivel ez magában hordozta annak az esélyét, hogy amennyiben az IdenTrust felé meggyengülne a bizalom ─ ami a közelmúltban például a Symantec esetében megtörtént ─ akkor az az összes Let's Encrypt tanúsítványt érintené. A cég közleménye szerint azonban egyes régebbi rendszerek nem kompatibilisek az új eljárással, és még legalább öt év kell ahhoz, hogy ezek kikopjanak a webes ökoszisztémából.

(www.bleepingcomputer.com)
Kevesebb